Kunst af whisky-tønder

Odder Kunst slår den 29. maj dørene op i KunstVærket til en udstilling med de to østjyske kunstnere Jens Rømer og Bjørn Kromann-Andersen. De udstiller grafik, tegning, skulptur, keramik og fotografi.

For Jens Rømer er kunst en livsstil og han har arbejdet med kunst det meste af sit liv, og det er ikke noget han slipper. Han henter inspiration mange steder fra, men mest fra naturen, politik og fantasien. Jens Rømer arbejder bredt i sit materialevalg, men har sine favoritter i granit, bronze, skrot, ler og grafik. Og for ham er kunst en leg – et håndværk med æstetik og musik. Jens Rømer har udstillet i både indland og udland.

Bjørn Kromann-Andersen er uddannet på Århus Kunstakademi og Det Jyske Kunstakademi i slut 70'erne og start 80'erne, og har udstillet i ind og udland lige siden. Bjørn Kromann-Andersen arbejder alsidigt med blandt andet grafik og tegninger – og især skulpturer. I Bjørn Kromans værker mister man ofte det perspektiviske overblik og en klar fornemmelse for tid og rum; med forvrængede størrelsesforhold og manglende logisk orden, hvilken er en stor kvalitet. Men i stedet for at indtage en udelukkende ironisk position, formår Bjørn Kroman -Andersen faktisk at skabe nærværende tableauer, der ikke er lette at ryste af sig. Bjørn Kroman -Andersen arbejder desuden med en stærk materialebevidsthed og perfektionisme, som skaber et overbevisende udtryk.

Et helt særligt kunstværk på udstillingen bliver et fællesværk af de to kunstnere. En kæmpe ring sat sammen af 300 egetræsstave.

Bjørn Kromann-Andersen var på ferie i Sverige for at besøge nogle venner. Over deres pejs hang en gærkrans (som er en krans på 10-15 centimeter, sammensat af små stykker træ, som i gamle dages ølbrygning blev brugt til at samle gæren efter at øllet var gæret færdigt) Da kunstneren kom hjem til Danmark forlagde han ideen for Jens Rømer som straks var med på den! Ja men materialerne, det ville være dyrt. Men Jens Rømers bror har et Whisky destilleri i Nyborg, her var der en hel del, ja rigtigt mange, kasserede Jack Daniels whisky tønder som de to kunstnere kunne få for bare at hente dem, så det var "bare" om at gå i gang. Og det gjorde de så, skære pudse, tappe, slibe osv. Det tog ca 3 mdr. Og ud af det kom et kunstværk i langt større dimensioner, som kunstinteresserede kan se på KunstVærket i Odder.

Udstillingen løber til den 14. juni, og er åben fredage, lørdage og søndage kl. 14-17.

Kromann-Andersen_Roemer
Kunstnerne Jens Rømer og Bjørn Kromann-Andersen der udstiller på KunstVærket i Odder
Plakat til udstillingen
Kromann-Andersen_Roemer
Kromann-Andersen_Roemer
Fælleskunstværket fremstillet af Jack Daniels whisky-tønder