Udstillingen Leif Mosevang

Odder Kunst har fredag 19. juni kl. 15 2020 fernisering i KunstVærket, Vitavej 60, 8300 Odder, med en stor og til dels retrospektiv udstilling med værker af maleren Leif Mosevang, Sondrup ved Odder.

Leif Mosevang, i Sondrup (født 1934) er som kolorist optaget af farverne og deres indbyrdes samspil, og farverne er blevet stærkere med årene. Hans fortid som gartner fornægter sig ikke i den kunstnerhave, han selv har anlagt med træer, græsstier, sommerblomster, stauder og blomstrende buske sat sammen i en symfoni af klangfulde farveakkorder, mørk blåviolet, lys orange, mørk blågrøn, lys gulgrøn, lys rød, koboltgrøn, karminrød, zinnobergrøn, aurora pink, ultramarin violet, lys kraplak og alt det midtimellem.
Her i dette lille paradis holdt Mosevang i mange år en udendørs efterårs-udstilling, som trak mange kunst- og haveinteresserede til fra hele landet.

Leif Mosevang er uddannet på Kunsthåndværkerskolen i København 1958-61 og på Statens Kunstakademi i Oslo i 1962-66. Forinden havde han en uddannelse som gartner, og han har med iver og omhu dyrket og plejet sin have i Sondrup Bakker. I 1969 vendte Mosevang tilbage til Danmark.
Sammen med sin hustru, tyskfødte Kunigunda, slider Leif Mosevang stadig for at holde haven smuk og velplejet til inspiration. Her finder han struktur, lys og skygge på kryds og tværs med masser af farver.

Kunstanmelderen Rigmor Lovring betoner i portrætbogen ”Leif Mosevang, En farvens mester”, at kunstneren er stærkt følelsesmæssig i samklang med det omgivende landskab i Sondrup, naturen, faunaen og dyrelivet, som han gengiver i sin helt personlige opfattelse.

Alt bliver, ifølge Rigmor Lovring, udtrykt med en nutidig følsomhed og sandhed, og de mange billedmotiver er ofte krydret med hans store interesse for livsfilosofi. Som den fremragende kolorist Leif Mosevang er, formår han at forene situations- og oplevelsesskildringerne i meget klangfulde udtryk. Hans indre trang til hele tiden at beskrive sine oplevelser, drømme og fantasier i farve sætter ham i slægtskab med ekspressionismens udøvere som f.eks. Emil Nolde.

Rigmor Lovring uddyber det nærmere:
I sine farvekombinationer opnår han en tæthed med en hidtil uhørt spændvidde, der i voldsomhed, dybde og mystik strækker sig over en skala fra det mørkeste udtryk over de rå glødende farver til spillet med de mange lyse nuancer. Med dette voldsomt dramatiske farve- og formsprog, der styres af kunstnerens følelser og sind, aner man samtidig det nordiske tilhørsforhold.
I mange af Leif Mosevangs billeder, der ofte er i meget store formater, ses landskabsscener omskrevet med stærke rå farver, som f.eks. billedet forestillende en dyreflok, der i et flimrende farvedis passerer gennem skovtykningen. Det stærke sollys, der diffust trænger ned gennem træernes tætte løv, giver ved første, øjekast et abstrakt billede. Men efterhånden anes det underliggende formsprog og et mere naturalistisk udtryk danner sig for ens indre blik. Kunstneren har her skildret en af hverdagens mange oplevelser - et storslået motiv med dyr og natur i et samlet hele.

Leif Mosevang har et utal af udstillinger herhjemme og i udlandet. I Odder har han udstillet flere gange på Odder Museum og i Odder Kunstforening. Fra 1990 til 2014 tillige med stor succes i eget atelier og egen have i Sondrup.

Udstillingen er åbent på fredage, lørdage og søndage mellem kl. 14 og 17 til og med søndag 19. juli. Der er gratis adgang.

Mosevang 1

Mosevang 2

Mosevang 3

Leif Mosevang