Udstillingen Trådens Nerve

Kære medlemmer af Odder Kunst,

Corona-situationen gør, at vi desværre må åbne næste udstilling uden fernisering. Vi skal desuden gøre opmærksom på at der kun må være 10 personer i lokalerne af gangen, og man skal bære mundbind.

Tekstilkunstner Helene Vonsild, Aarhus, og billedkunstner Vibeke Nørgaard Rønsbo, Odder, har fællesudstilling med titlen "Trådens Nerve" i Kunstværket i Odder fra lørdag den 31. oktober.
Helene Vonsild viser værker med trådenes eget liv, hvor forskellige trådes og materialers væsen, skaber forløb fra skrøbelighed til styrke, mens Vibeke Nørgaard Rønsbo præsenterer værker, hvor tråden som billedskabende element går i dialog med værkernes øvrige materiale og peger ind i symbolske lag.

Helene Vonsild er uddannet Tekstildesigner fra Designskolen i Kolding Institut for Unika. Hun har modtaget en sølvmedalje, den højeste udmærkelse ved Kunsthåndværkerprisen af 1879, samt et rejselegat som senere blev brugt til en tekstil studietur til Japan. I 2007 modtog hun desuden Formlandprisen for sine innovative puder i mærket 1+1 Design.Hun har været antaget på Biennalen for Kunsthåndværk og design i 2007, 2011, 2015 og 2017.
Enkelhed er ét af nøgleordene for æstetikken og udtrykket i 1+1 Design. Helene søger som udgangspunkt efter det helt enkle udtryk og ser samtidig en udfordring i at nå et raffineret udtryk med få og enkle virkemidler. Kvalitet er altid i højsædet og Helene bliver ofte inspireret af materialer og sammensætning af materialer og hvad disse kan tilføre hinanden. Helt grundlæggende ønsker hun at udforske de muligheder der ligger i væven, to nøgler garn og den håndværksmæssige teknik og samtidig udfordre og gribe de muligheder, der naturligt opstår i den eksperimenterende proces.

Vibeke Nørgaard Rønsbo er lokal billedkunstner, medlem af kunstnergruppen OK18. I Odder er Vibeke nok mest kendt for den store flaskepost på Sculpture by Sea i 2013, som senere bar hendes store borgerinddragende samtidskunstprojekt rundt i landet for at indsamle håndskrifter og breve. Nogle husker måske også lysinstallationen 'Vi mødes under Uret' i 2018, hvor borgernes tanker om tid blev tastet frem i mørket på Banegårdspladsen i byen.
Vibeke er uddannet på Århus Kunstakademi og debuterede i 2010 med sine betonkufferter i værket, 'Bag-age'(siden også antaget ved Nordart i Tyskland). Vibeke har udstillet mange steder rundt i landet, ligesom hun har været inviteret til at repræsentere Danmark i nordiske udstillinger. I 2016 i kunstprojektet, 'Mellem himmel og fjord' i Hardanger, hvor guldstriben på det norske fjeld stadig stråler. Og i 2019 i forbindelse med fejringen af Foreningen Nordens Jubilæum i udstillingen 'Nordisk Kunst nu' i Flensborg, og lige om lidt går turen til Vänerborg Kunsthall i Sverige.
Vibeke er i sine værker og projekter generelt optaget af kunstens eksistentielle og demokratiske betydning, derfor kan mange af værkerne ses som kommentarer til vores samtid. Spor af levet liv er centralt i Vibekes arbejde, der ofte har karakter af at skabe 'mindesmærker' som peger mod 'væren', 'tid', 'erindring', 'bæredygtighed' og 'etik'. Vibeke søger at gå poetikkens visuelle omvej for at hviske om dilemmaer i verden, og at gemme handlingens åbenbaring indlejret i såvel værkets tilblivelse som mødet med det. Derfor retter hendes værker sig ud mod verden på en egen hviskende måde.
Helt aktuelt arbejder Vibeke med at komme rundt i landet med sit borgerinddragende Samtidskunstprojekt ' Til Låns', der involverer børn unge og borgere i at skabe et lokalt landartværk som en kærlighedserklæring til naturen.

Udstillingen åbnes - men uden fernisering - lørdag den 31. oktober kl. 10.30-12, og udstillingen kan ses fredage, lørdage og søndage kl. 14-17.

Traadens nerve
 
Traadens nerve