Blådybets kunstner
Odder Kunstforening blev stiftet i november 1971, og 50 års-jubilæet skal naturligvis fejres med maner. Foreningen fusionerede i 2016 med Odder Kunstsamling og den ny forening med nu 230 medlemmer fik navnet Odder Kunst forening & samling.
Det sker med en spektakulær, færøsk udstilling, et foredrag om færøsk kunst og tre workshops ledet af Ole Grøn for 60 skoleelever. Det foregår altsammen i KunstVærket og SmedeVærket, Vitavej 60, 8300 Odder, i samarbejde med Foreningen Norden Odder.
Ferniseringen er fredag 12. november kl. 16
Udstillingens titel ”Blådybets kunstner – maleri, tempera og glas” er meget dækkende for den internationalt anerkendte færøske kunstner, Tróndur Patursson, der viser et bredt udsnit af sin kunst.
Tróndur Patursson er i dag den betydeligste, nulevende kunstner på Færøerne. Tróndurs kunstneriske produktion omfatter skulptur, maleri, glaskunst, papirarbejder og grafik. Hans kunst tager altid udgangspunkt i naturen og havet. Han stræber efter at synliggøre det usynlige. Ingen anden har som ham skildret ”havfølelsen og det kosmiske rum.
Deraf tilnavnet ”Blådybets kunstner”.
Tróndur Patursson er født i Kirkjubø på Færøerne i 1944. Han er Kongsbondesøn fra Kirkjubø, hvor slægtsgården kan spores tilbage til 1500-tallet. Hans tvillingebror bor som på Kongsgården i Kirkjubø som 17 led i Kongsbondeslægten Patursson. Tróndur bor tæt på fødehjemmet.
Tróndurs liv har været en stor forbundethed med havet og naturen. Efter nogle år som sømand kom han i 1967 på kunstakademiet i Oslo og afsluttede uddannelsen i 1973. Parallelt med kunsten har han deltaget i 7 eventyrlige ekspeditioner med den irske søfarer Tim Severin. Den første vellykkede ekspedition var Brendan Ekspeditionen i 1977, med afprøvning af skriftlige beretninger om et primitivt fartøj fremstillet af oksehuder udspændt på et træskelet. Holdet krydsede Nordatlanten fra Irland til Newfoundland. En anden ekspedition var Shu Fu, hvor holdet krydsede Stillehavet fra Japan til Amerika i en bambus tømmerflåde.
Ved ferniseringen holdt foreningens formand, Jørgen Søes Hejlsvig, en tale. Teksten findes som pdf fil her.
Der er som vanligt gratis adgang til kunstudstillingen ”Blådybets kunstner – maleri, tempera og glas”, som vil være åben på fredage, lørdage og søndage mellem kl. 14 og 17
Odder Kunst byder bl.a. på champagne i anledning af jubilæet.
I forbindelse med Julemarkedet i VitaPark søndag 21.11. bliver der åbent allerede fra kl. 11. Udstillingen med Tróndur Patursson slutter søndag 28. 11.
Det kosmiske rum
Den færøske maler og billedhugger, Tróndur Patursson (f. 1944), er også eventyrer og opdagelsesrejsende. Sammen med den britiske historiker, Tim Severin, har han været med på i alt syv historiske ekspeditioner til søs.
I 1993 var målet at sejle fra Kina til USA på en bambusflåde. Rejsen varede 106 dage. Undervejs var mandskabet isoleret fra omverdenen og omgivet af naturens vældige kræfter.
”På den lange rejse, hvor der ingen andre skibe er at se, kommer man ind i havets rytme og mærker havets kraft. Man bliver ét med havet. Med 6.000 meter vand under sig og en uendelig himmel over sig, eksisterer kun den kosmiske følelse rundt om én,” fortæller Tróndur Patursson om rejsen.
Det er denne følelse, han f.eks. forsøger at giver videre i Det kosmiske rum på Randers Kunstmuseum. Gulvet og loftet er belagt med spejle og væggene består af bemalede glasplader. Når man træder ind i installationen, er det som at træde ud i et vægtløst rum.
Glasmaleriet
Tróndur Patursson formår som få andre at omsætte sine naturoplevelser til et dramatisk og gribende, abstrakt ekspressionistisk formsprog. Han mestrer til fulde glasmaleriet, der på flere måder adskiller sig fra traditionelt oliemaleri på lærred. Når glaspladerne skal males, foregår det stående over pladerne, som ligger fladt ned på et stort lysbord. Først males de kraftige, sorte kalligrafiske strøg på pladen med en bred, langskaftet pensel og dynamiske bevægelser. Når den sorte maling er tør, påføres farverne – øses, dryppes og smøres på med svamp – vådt i vådt, så de nogle steder løber ind i hinanden. At male på glas kræver stort kendskab til glasmalingens forskellige kvaliteter og viden om hvordan de udvikler sig under den afsluttende brænding i ovnen. Om farven brændes ved 600 eller 900 grader kan betyde forskellen mellem blå og rød i det færdige resultat.
Tróndur Patursson har udviklet sin helt egen måde at male på glas og tilsætter blandt andet æg til farven, så den visser stedet “koger op” under brændingen, hvilket giver det færdige maleri en særlig effekt.
Tróndur Patursson gik på Glyptotekets tegneskole ved H.C. Høyer, 1965-66. Uddannet på Norges Kunsthåndværkerskole, 1967-69, og Statens Kunstakademi i Oslo, 1969-73. Han har udført adskillige udsmykningsopgaver på Færøerne blandt andet i Gøta Kirke og Tórshavn Katolske Kirke samt Altinget i Reykjavik, Island, Tornbjerg Kirke, Odense, parkeringshuset, Vejle, og Sparekassen Kronjyllands hovedsæde i Randers.
Det er blevet til et hav udstillinger/udsmykninger i Danmark og mange andre lande.
Foredrag
Torsdag 18. november kl. 19 er der foredrag om nordisk/færøsk kunst i Kunstværket. I anledning af Odder Kunsts 50 års jubilæum arrangerer den jubilerende forening i samarbejde med Norden Odder dette foredrag om nordisk kunst ved galleriejer Peter Flejsborg, som har et stort kendskab til og et nært samarbejde med Tróndur Patursson via Galleri Profilen i Aarhus.
Pris pr. deltager 25 kr., inkl. kaffe og kage.
Tilmelding via mail:
Tre Workshops med 60 skoleelever:
I uge 46 i november har Odderkunstneren Ole Grøn i anledning af jubilæet en workshop for 60 skoleelever fra Hundslund, Saksild og Vestskolen om nordisk/færøsk kunst. Elevernes kunstværker udstilles ugen efter i SmedeVærket, hvortil der vil være adgang i KunstVærkets åbningstider, fredage, lørdage og søndage mellem kl. 14 og 17. Søndag 21.11. er der åbent fra kl. 11.
|